Nieuws

Burgemeester Goncalo Lopes op indrukwekkende wijze bevestigd in ambt

Zittende indrukwekkend bevestigd: De kiezers in de Portugese zusterstad Leiria van Rheine hebben burgemeester (Presidente) Gonçalo Lopes in zijn ambt bevestigd bij de gemeenteraadsverkiezingen van 26 september. De Socialistische Partij (PS) van Lopes behaalde een duidelijke verkiezingsoverwinning met 52,47 procent van alle uitgebrachte stemmen. De sociaal-conservatieve PSD eindigde op een verre tweede plaats met 22,38 procent van de stemmen.

Voor classificatie: in het Europees Parlement werken de Portugese PS en de Duitse sociaal-democraten samen in de Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D); de PSD vormt in het Europees Parlement een groep met de CDU en CSU in de Fractie van de Europese Volkspartij (EVP). Net als voor de verkiezingen heeft de PSD van Lopes acht politieke afgevaardigden in het stadhuis van Leiria, terwijl de PSD er drie heeft.

Lopes, een voormalig gemeenteraadslid voor onderwijs en cultuur, was twee jaar geleden burgemeester geworden van Raul Miguel de Castro, die als onafhankelijk afgevaardigde was toegetreden tot het nationale parlement (Assemblée de la République) in Lissabon.

In de verkiezingscampagne legde de 45-jarige Lopes de nadruk op de punten die hij als zittend president al in praktijk bracht: transparantie en burgerparticipatie (“De burgers ontwerpen hun eigen stad”). Daarnaast besteedde Lopes aandacht aan klimaat- en duurzaamheidsvraagstukken naast de thema’s werk, toerisme en huisvesting. Leiria moet verder worden ontwikkeld tot een “recreatiegebied” voor de mensen, vooral na de ervaring met Corona.

“In de komende vier jaar zullen we hard werken om te laten zien dat we uw vertrouwen verdienen”, schreef Lopes na zijn verkiezingsoverwinning op de sociale media, waarbij hij verzekerde dat hij “president van alle inwoners van Leiria” wilde zijn. Met betrekking tot de oppositiepartij PSD zei Lopes: “Wij zullen hun standpunten respecteren en waar mogelijk als een team werken”.