Nieuws

Rode Draad: ‘Het was sprankelend en inspirerend’

DEELNEMERS, CULTURELE ORGANISATIES EN ONDERNEMERS ZIEN KANSEN VOOR EEN DUURZAAM VERVOLG

“Trots op wat we met elkaar hebben neergezet!” Unaniem zijn de deelnemende culturele organisaties en commerciële bedrijven het daarover eens. Het Borns Textiel Collectief heeft tijdens het project de Rode Draad, in het kader van het Textiel Festival Twente, laten zien dat textiel in het DNA van Borne zit. “We zijn in staat om elkaar te vinden. En we gaan door”, zeggen Liesbeth Hassink, directeur Bussemakerhuis, Corine Hofstra, toerisme manager, en Laura Reymer, programmamanager Kulturhus, de kartrekkers van het project.

‘We gaan door!’

De positieve energie en een wederzijdse stimulans, die bij alle deelnemers te vinden was, werkte inspirerend. Fairtrade Borne en Kringloop Borne hebben laten zien dat samenwerken mogelijk is. “We hebben elkaar gevonden”, vertellen Dinie Menheere, coördinator Fairtrade en Marjan Boxem, bestuurslid Kringloop. “We zijn een kleinschalige gemeente, er zijn korte lijnen en de gunfactor is hoog.” Dit resulteerde in de aandacht voor eerlijke textiel, duurzaamheid en hergebruik van materialen. Ze willen structureel scholieren van het ROC blijven uitdagen om textiel te leren waarderen en kleding creatief een tweede leven te geven. De belangstelling en aandacht voor textiel groeit wereldwijd enorm. Klimaatverandering, het milieubewustzijn, duurzaamheid, upgraden van textiel leidt tot een andere kijk naar textiel.

De deelnemers aan het community art project Borne Bloeit kijken uit naar een nieuw thema. Het smaakt naar meer. De kunstenaarsgroep Het Koetshuis realiseert in de toekomst een nieuw project. Menigeen heeft het Koetshuis door de wisselende exposities weten te vinden en te waarderen. Met de nadruk van textiel als materiaal voor een kunstuiting. De gidsengroep Oud Borne gaat de succesvolle textielwandeling continueren. Het geeft een inzicht in het verleden van Borne. Een route langs textiele hoogtepunten van Borne met interessante verhalen. André Muller, coördinator: ’’Het is een waardevolle aanvulling van ons aanbod.”

“De kunstkring Borne heeft met drie textiellezingen laten zien wie ze zijn”, laat Wilma Witteman, voorzitster, weten. Eén van de lezingen resulteert in een vintage modeshow op 8 april in het Kulturhus. Vervolgens is er een expositie Modebeeld 1930-1950 in het Bussemakerhuis te zien.

Het cultureel podium Bornse Synagoge probeert alsnog een vervallen lezing te presenteren. De flexibiliteit en het voortdurend opnieuw programmeren laten zien hoeveel veerkracht er in de Bornse gemeenschap zit. Het hele evenement is grotendeels tot stand gekomen door een omvangrijke groep enthousiaste vrijwilligers. Van mannequins voor de modeshow van de Kringloop tot aan gastvrouwen in het Bussemakerhuis. “Als bezoekers en toeschouwers een activiteit waarderen dan geeft je dat een kick. Dat is in geen goud uit te drukken.”

Laura Reymer kijkt vol tevredenheid terug op de voorstelling Spaghettirellen en de Slag om Borne. Het Kulturhus was vooral faciliterend en programmerend bezig. “Het heeft de Bornse bevolking veel gebracht: vernieuwing ‘çommunity programmering’.” Het dorp kan veel, er is veel mogelijk. De gemeentelijke subsidie en de bijdragen uit diverse fondsen zijn goed terecht gekomen. Ze geloofden in het project. Het was roeien met de riemen die er waren. Het evenement werd geplaagd door de lockdowns en de covidmaatregelen. Verschillende kinderactiviteiten zijn uitgevallen. Maar in het voorjaar worden de kinderen opnieuw verrast door allerhande activiteiten.

Annemarie Haak, voorzitster van de Heemkundevereniging, vindt dat de winst zit in de aandacht voor geschiedenis. De vereniging heeft met foto’s en uitleg op panelen aandacht aan de textielhistorie gegeven. Een speciale editie, in het teken van textiel, van Boorn & Boerschop is veel verkocht. “Door met anderen samen te werken word je gedwongen om over je eigen grenzen heen te kijken.” In de toekomst kunnen de vroegere werknemers van Spanjaard meer in de spotlights gezet worden.

Ondernemers

Naast het Kringloopbedrijf waren meerdere ondernemers betrokken bij het initiatief. Speciaal voor de Rode Draad werden rumlikeur en bonbons geproduceerd. Dit vond gretig aftrek. Kledingzaken stelden hun etalage beschikbaar voor de panelen van de Heemkundevereniging. Josje Esseveld creëerde een Spanjaardsfamilie en stelde een mobiel breicafé voor haar winkel op. De onderneemster heeft nog meer plannen voor de toekomst. De opzet van een creatief textielatelier voor diverse doelgroepen. Ze wil onder andere basisschoolleerlingen bekend maken met diverse handwerktechnieken. Maar ook voor mensen die graag contact willen maken een handwerk ontmoetingsplaats aanbieden. In het voorjaar kan het winkelend publiek genieten van kleine textieltheaters.

Hofstra benadrukt dat we een combinatie van een textielverleden met een uitgebreid modewinkel aanbod hebben. De ondernemers zouden dit meer kunnen benutten. De investering van het Borns Textiel Collectief moet een spin-off krijgen.

Ticket voor de toekomst

Liesbeth Hassink is vanaf het eerste uur betrokken bij de regionale opzet. Een initiatief van acht musea. Ze is teleurgesteld over de input van de overige musea en hun gemeenten. De ambitie om Twente als textielregio te promoten is te weinig van de grond gekomen. Dit in tegenstelling tot Borne. Daar is de initiatiefneemster vol lof over. En vooral trots. De samenwerking, onderlinge verbondenheid en het elkaar kunnen vinden in het culturele netwerk is een ticket voor de toekomst, volgens Hassink. De twee, speciaal voor dit doel, opgezette tentoonstellingen zijn bijzonder succesvol geweest. Hiermee heeft het Bussemakerhuis zich als textielmuseum in Nederland op de kaart gezet. “Je telt mee.” Het textielmuseum in Tilburg en de Nederlandse Kostuum vereniging hebben het museum in Borne gevonden. Ook voor dit jaar staan er twee omvangrijke tentoonstellingen ingepland.

Finale

Borne heeft zich als enige gemeente in Twente sterk geprofileerd tijdens het Textiel Festival Twente. Komt het door de kleinschaligheid of toch omdat het textiel in ons DNA zit? Dit textieljaar wordt met een finale afgesloten. Achter de schermen wordt hard gewerkt. Eind maart, begin april kunnen we films, presentaties, marktkraampjes en workshops verwachten. “Het kan! Een samenwerking tussen culturele organisaties en ondernemers.” De verbinding was de Rode Draad. Het Borns Textiel Collectief heeft het bewezen. Een finale, maar ook de start van een permanente profilering van Borne als textielgemeente! (YD)

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.